Udruga za promicanje kvalitete života

TUREN PODTUREN

Ivana Grščića 5

PODTUREN

 

Udruga Turen iz Podturna osnovana je 11.12.2006.godine sa petnaestak članova osnivača. Prva predsjednica Udruge je bila Ljubica Horvat. Već nekoliko mjeseci kasnije, 2. 4. 2007. god. izabrana je nova predsjednica Ljuba Kolarić koja je uspješno vodila Udrugu do 2016. godine. Udruga trenutno broji 48 članova.

 

 

Udruga Turen djeluje kao neprofitna, nepolitička  udruga koja nastoji poboljšavati kvalitetu života mještana ne samo mjesta Podturen nego nastoji djelovati kao kulturna, socijalna i sportska poveznica između svih sličnih udruga unutar Općine Podturen i u cijeloj Međimurskoj Županiji. Cilj Udruge je razvijanje i unapređivanje društvenog života mještana te poticanje druženja svih uzrasta kroz organizaciju raznih kulturnih, humanitarnih, sportskih i ekoloških manifestacija. Unutar Udruge djeluje više skupina zajedničkih interesa: vezilje, glumci, pjevačice i članice koje sudjeluju u raznim kreativnim radionicama. Članice Udruge su žene različitih životnih dobi koje se redovito druže svakog ponedjeljka, razmjenjuju iskustva, recepte te podučavaju jedna drugu raznim vještinama: vezenju, kukičanju, šivanju, izradi nakita, šalova,ukrasnih predmeta u raznim tehnikama.

 

 

Udruga je počela svoje predstavljanje izložbama ručnih radova vezilja na Bijelu nedjelju,te posjetima izložbi srodnih udruga u Međimurskoj Županiji. Posebno smo ponosni na sudjelovanju u organizaciji prvog Križnog puta ulicama Podturna, te na sudjelovanju u misnim slavljima dvaju svećenika mladomisnika te izradu oltarnika. Vrijedne članice Udruge su par godina zaredom sadile i održavale cvjetne gredice u našem mjestu. Osnovana je i etno zbirka starih predmeta koje su prikupile i donirale članice Udruge i mještani Podturna. Program osnivanja etno zbirke je potpomognut od strane Međimurske županije.

Svake godine smo učesnice fašničke povorke u Podturnu za koju izrađujemo kostime. Manifestacije koje organiziramo su postale tradicionalne. Devetu godinu zaredom sudjelujemo u prikupljanju sredstava za Ogranak Nova nada za pomoć oboljelima od rada dojke. Tim povodom organiziramo prodaju narcisa i kolača te im doniramo sredstva prikupljena tim putem. Učestvujemo svake godine na njihovom humanitarnom koncertu u Čakovcu i kupljene karte doniramo njihovoj udruzi.

 

U uskršnje dane svaku godinu organiziramo izložbe ručnih radova i kulturni program pod nazivom Bijela nedjelja u Podturnu uz druženje s mještanima i gostima. Prikupljala su se i sredstva za potrebe ustanove Dnevni boravak djece dr. Antun Bogdan te su kupljeni pokloni uručeni korisnicima ustanove.

U sklopu manifestacije „Povezani zdravljem“ organiziramo tjedan promicanja tjelesne aktivnosti (Move week) i nastojimo potaknuti mještane na sportske aktivnosti i kretanje, te na zdraviji život kroz predavanja koja uz to organiziramo. Tjedan kretanja odvija se pod pokroviteljstvom i u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije od kojih smo dobile i certifikat o sudjelovanju,a Ljuba Kolarić kao agent Move Week-a.

Manifestacija RE-KRE igre kraj Mure potiče sportska druženja srodnih sportskih udruga i svih željnih sportskog druženja. Svaku jesen organiziramo kulturni događaj pod nazivom Dani Podturna, svake godine s drugom temom. Ove 2016. godine to će biti jubilarni 10.po redu Dani Podturna. Posebno dragi gosti su nam članovi Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom koji su donedavno bili smješteni u Podturnu. Njima nastojimo pomoći humanitarnom pomoći, kupljena su dva ležaja za njihove potrebe u stambenoj jedinici u Podturnu. Usporedno s tom akcijom pomogle smo u organizaciji koncerta  „Tu dobri su ljudi“ koji je organizirala udruga Fijolina za pomoć u adaptaciji stambene jedinice u Podturnu.

 

 

Sa Društvom distrofičara i tjelesnih invalida Međimurske županije ostvarena je suradnja kroz partnerstvo u njihovom projektu „Dajmo život godinama“. Bile smo učesnici u njihovoj akciji „Kuna za kombi“. Predsjednica Društva distofičara Miljenka Radović je u sklopu tog projekta održala tribinu Kako načiniti ugovor o uzdržavanju u starosti.

Sudjelovale smo u ostvarivanju IPA projekta eko koji je obuhvaćao prikaz žetvenih običaja i fašničkih običaja. Udruga je također bila partner Osnovnoj školi Podturen u projektu RO-KO kotač. Suradnja na tom projektu trajala je više mjeseci pri čemu su neke članice održavale radionice za roditelje romskih učenika u OŠ Podturen.

 

 

Svake godine nastojimo uvježbati igrokaze koje piše naša članica Verica Sršan. Ove 2016. god. prijavile smo prvi put igrokaz „Za se je kriva mlekara“ na festival kazališnih amatera KAM 2016 u Prelogu. Svake godine odlazimo na godišnji izlet diljem lijepe naše: sve su to jednodnevni izleti na more,na sajmove cvijeća, posjet raznim znamenitostima u Zagrebu,nacionalnim parkovima. U adventsko predbožićno vrijeme okupljamo goste na Božićnom koncertu gdje se svi zajedno veselimo dolasku Božića. Učestvujemo i na koncertu u crkvi na Badnju noć.                                                                                                    

Sudjelujemo u događanjima koja organiziraju druge udruge u Općini Podturen,a za svaki Dan općine sudjelujemo u kulturno-umjetničkom programu. Tokom zadnje dvije godine posjećujemo starački dom Novinšćak u Čakovcu te im uljepšavamo boravak u domu pjesmom i igrokazima. 

 

 

U ostvarivanju svih planova i zacrtanih projekata  sudjeluju svi članovi  aktivno i odgovorno uz vodstvo uprave Udruge. Svi zacrtani projekti su odrađeni tijekom godina,zahvaljujemo općini Podturen na potpori naših projekata i manifestacija.                                                          

Nanovije podatke i slike o nama možete naći na našoj web stranici www.udruga-turen.hr.

 

 

 

 

OPĆINA PODTUREN

Ivana Grščića 5

40 317 Podturen

Telefon: 040 847 260

Fax: 040 847 004

E-mail: opcina@podturen.tcloud.hr

OIB: 86969011305

IBAN: HR32 23400091834200007

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com