„Kulturno umjetničko društvo – Podturen“ osnovano je 1979. godine i od osnivanja punih 38 godina djeluje na svim poljima kulturne baštine. Za 30 godina djelovanja primili smo srebrnu plaketu HSK-ZAGREB, te mnoga priznanja za naše izvorno međimursko stvaralaštvo.

Brojimo 85 aktivnih članova koji su raspoređeni u sekcije ili skupine. Pjevačka skupina, dramska, tamburaška, dječja folklorna skupina, međimurski narodni običaji te fašničko pokladna skupina. Pjevačka skupina ima odličan pristup izvorno Međimurskoj i sakralnoj pjesmi. Ponos međimurske pjesme je nastup pjevačke skupine na najviše nastupa na Međimurskoj popevki u Nedelišću sa izvornim pjevanjem, na smotri „Pesmarica naših mamica“ i Ivanovcu gdje smo dobili povelju za desetogodišnji nastup, zastupali smo Međimursku županiju u Svetom Ivanu Žabno-sa izvornim međimurskim pjesmama, te na koncertima sakralnih pjesama. Na smotri međimurskih narodnih običaja u Kotoribi nastupamo svake godine.

Ponosimo se našim običajem, a kojega gajimo 36 godina. To je obrada lana, po čemu smo poznati i u Mađarskoj gdje smo 2014. imali projekt Slovenija-Hrvatska Ekomuzej Mura.
Fašničko-pokladna skupina broji 45 članova. Ponosimo se izvornom drvenom maskom čaplje i štrki iz Podturna. To je jedna od triju maski u Međimurskoj županiji koja je priznata kao izvorna jer je izrađena ručno od drveta. Sa pokladnim običajima bili smo u Opatiji, Rijeci, Senju, Munchenu, Maruljima, Samoboru, Lovranu, Visoko u Zagorju, Sloveniji, Slavonskoj Požegi i diljem Međimurske županije. U mjestu smo organizirali 16. Podturenski fašnik u kojem je sudjelovalo 20 skupina iz naše županije. 14. fašnik poprimio je međunarodni karakter jer smo imali goste iz Mađarske i Slovenije u sklopu projekta Slovenija-Hrvatska Ekomuzej Mura-„Fašnik u Podturnu“.

2001. godine nastupali smo na 35 Međimurskoj smotri folklora u Zagrebu.
2012. na 46 smotri folklora u Zagrebu i 2014. godine sa pokladnim običajima na međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.

Sa dječjom folklornom skupinom nastupali smo na međunarodnoj smotri folklora u Karlovcu te u Zagrebu na dječjem festivalu izvorne pjesme i plesa i smotrama dječje Međimurske popevke u Svetom Martinu na Muri.

2014. godine po drugi put smo nastupali u emisiji „Lijepom našom u Murskom Središću“.

I nadalje naše društvo ima volje za nastupe u našoj županiji i diljem Hrvatske te nam je želja zaštiti našu masku čaplje i štrki kod Unesca kao nematerijalnu kulturnu baštinu te obradu lana.

 

OPĆINA PODTUREN

Ivana Grščića 5

40 317 Podturen

Telefon: 040 847 260

Fax: 040 847 004

E-mail: opcina@podturen.tcloud.hr

OIB: 86969011305

IBAN: HR32 23400091834200007

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com