Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, ranijeg naziva Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, Čakovec osnovano je 1986. godine i ima bogato iskustvo u prijavama i provođenju raznih programa, projekata i akcija.

Društvo broji 719 članova, od čega je 36 članova s Općine Podturen. Svojim članovima i njihovim obiteljima pruža razne socijalne i druge usluge: osobne asistente, poludnevni boravak, pomoć u kući, organizira dnevne aktivnosti za starije osobe, asistenciju u vrtiću, školi i na fakultetu, logopedski tretman, uslugu fizioterapije, uslugu prijevoza, instrukcije, pravnu i savjetodavnu pomoć, posudbu ortopedskih pomagala, pruža pomoć članovima iz socijalno ugroženih obitelji, uključuje volontere u rad s osobama s invaliditetom, organizira zdravstvene edukacije, edukativne i društvene aktivnosti, radno proizvodne aktivnosti, sportsko-rekreacijske, organizira različita druženja i izlete, ljetovanja te naravno vodi brigu o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Svojom aktivnom ulogom u društvu sprečava institucionalizaciju osoba s invaliditetom i starijih koje žive u samačkima kućanstvima te poboljšava kvalitetu njihovog življenja pružajući im uslugu pomoći u kući. U ostale aktivnosti i usluge koje organizira Društvo uključene su osobe različitih dobnih skupina, a njihovim provođenjem unapređuje se njihov društveni život, pridonosi se razvoju njihovog samopouzdanja te se stječu nove vještine i navike. Dokaz tome je kontinuirano povećanje broja članova Društva te traženje usluga i od osoba koje nisu članovi, ali im je usluga zbog teške socijalne situacije neophodna. Upravo svojim marljivim radom Društvo je postalo primjer drugima u smislu senzibiliziranja javnosti za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i organiziranja niz aktivnosti kojima se unapređuje kvaliteta života osoba s invaliditetom. U Društvu su zaposlene tri osobe s područja Općine Podturen.

U 2016. godini Društvo je primilo najvišu županijsku nagradu „Zrinski“ za ostvarene rezultate u 2015. godini u djelatnosti socijalne skrbi. Društvu je dodijeljena nagrada za razvijanje odnosa uzajamnosti i solidarnosti na rješavanju pitanja društvene brige, zaštite i rehabilitacije osoba s invaliditetom te promicanje njihove jednakosti u svim segmentima društva po principu inkluzije i samozastupanja. Zbog raznovrsnosti i mnogobrojnosti provedenih projekata i programa prepoznati smo kao kvalitetna i stručna udruga na području cijele Republike Hrvatske, ali i šire. Financiramo se isključivo iz programa i projekata koje provodimo, te imamo bogato iskustvo na tom području.

Društvo je osnovalo društveno poduzeće „Naš izvor“. Osnovna svrha osnivanja poduzeća je zapošljavanje osoba s invaliditetom na njima prilagođenim radnim mjestima, a s vremenom će se iz ostvarenog profita financirati i osnovno djelovanje udruge, te pojedine aktivnosti od interesa naših članova. 

Općina Podturen prepoznala je važnost uključivanja starijih osoba u život lokalne zajednice te nam partnerstvom na projektu Dajmo život godinama osigurava prostorije u kojima se odvijaju planirane aktivnosti u sklopu projekta, a u koje su uključeni žitelji spomenute lokalne jedinice samouprave. Osim projekta Dajmo život godinama, s Općinom Podturen ostvarujemo uspješnu suradnju, uvijek su nam spremni pomoći oko svega što trebamo.

Uspješno surađujemo i s udrugom „Turen“ na istom projektu. Udruga za promicanje kvalitete života „Turen“ ima dugogodišnje iskustvo u izvođenju i vođenju kreativnih radionica, izradi, pisanju i izvedbi dramskih djela u obliku igrokaza, vještine izrade predmeta uporabne vrijednosti, te ta znanja i vještine prenose članovima DOSTI-a koji su uključeni u projekt. Rado se odazivaju na naša druženja, gdje nastupaju sa svojim zborom.

 

 

 

 

 

 

 

OPĆINA PODTUREN

Ivana Grščića 5

40 317 Podturen

Telefon: 040 847 260

Fax: 040 847 004

E-mail: opcina@podturen.tcloud.hr

OIB: 86969011305

IBAN: HR32 23400091834200007

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com